LIFE Ring projektet

LIFE Ring-projektet er et fælles fynsk biodiversitetsprojekt der dækker hele Fyn og som skal styrke naturkvaliteten og hjælpe truede og sårbare dyr og planter.

Projektets baggrund

På Fyn, Ærø og Langeland findes mange små og flere mellemstore naturområder med meget små og vigende bestande af truede og sårbare arter.

Fælles er, at den værdifulde natur ligger spredt i landskabet som små isolerede øer uden naturlige forbindelseslinjer og korridorer, hvor truede arter kan etablere sig og spredes naturligt.

Naturen er som udgangspunkt ligeglad med administrative kommunegrænser. Derfor er en af hovedpointerne i projektet at anskue Fyn som en stor fælles natur, og at et strategisk fynsk samarbejde på tværs af kommunegrænser med involvering af alle kommuner er nødvendigt for at standse tilbagegangen i biodiversiteten på Fyn.

 

Projektets mål

Projektets mål er at skabe gode, varierede og robuste levesteder til karakteristiske og sjældne dyr og planter.

Det samlede projekt sikrer bl.a.:

  • Forbedring af 1.045 ha eksisterende natur og 43 km vandløb og etablering af 322 ha ny natur fordelt på 27 projektområder
  • Forbedring af naturtilstanden for 17 forskellige naturtyper som eksempelvis strandenge, overdrev, kystlaguner, vandløb med vandplanter, rigkær, enge, elle- og askeskov, moser og søer.
  • Forbedring af levesteder for 16 forskellige arter: Mygblomst, guldblomme, strandtudse, klokkefrø, spidssnudet frø, stor vandsalamander, klyde, dværgterne, havterne, fjordterne, alm. ryle, splitterne, vibe, rødben, pigsmerling og tykskallet malermusling
  • Indsatser i 15 Natura 2000-områder
  • En fynsk biodiversitetsstrategi, der binder naturen på Fyn sammen
  • Øget formidling af biodiversitet via uddannelsesinstitutioner og Naturama.

 

Projektets partnerskab

Alle fynske kommuner, Ærø, Langeland og Naturstyrelsen Fyn gennemfører naturgenopretningen
Naturama – står for skoletjeneste og formidling af projektet både på Naturama og på de lokale projektområder.

Fyns Laksefisk etablerer en vandplanteskole – der skal dyrkes vandplanter til udplantning i vandløb og opformeres elritser som værtsfisk for malermuslingens larver.

Skovskolen ved Københavns Universitet står for efteruddannelse af fagfolk til daglig drift i projektområderne

Amphi Consult bidrager med ekspertviden, opdræt og udsætning af padder.

Styrelsen for Grøn Areal omlægning og Vandmiljø står for monitorering af indsatsernes effekt på naturtyper og udvalgte arter.

Faaborg-Midtfyn Kommune er projektejer og leder af projektet.

Projektets finansiering

LIFE Ring-projektet har et samlet budget på 119 millioner kroner. Projektet har opnået tilsagn om finansiering fra EU Kommissionens LIFE Program på i alt 80 millioner kr. Alle partnere i projektet bidrager samlet med 40 millioner kroner. Derudover har Aage V. Jensen Naturfond også givet tilsagn om finansiering på 4 millioner kroner.

 

Forbehold:

LIFE Ring er medfinansieret af Den Europæiske Union. Synspunkter og meninger, der udtrykkes, er dog kun forfatterens/forfatternes synspunkter og afspejler ikke nødvendigvis dem fra EU eller CINEA. Hverken Den Europæiske Union eller den bevilgende myndighed kan holdes ansvarlig for dem.